Egy kedves barátom megtanított forró csokit készíteni, azóta sokszor élveztem ezen tudásom gyümölcsét. :) A dolog ott kezdődött, mikor még karácsonyi ajándékra vadászva a zord hóviharban elzarándokoltam egy csokizóba, és ott megmelengettem a lelkem egy nagy, (talán kávés) forró étcsokival. Azon melegében vettem is alapanyagot, sajnos a bögrét nem adták ide, de szerencsére az utcában volt vagy 5 bolt, ahol lehetett kapni. :)
A hirtelen ránkszakadt jóidőben talán nem a legjobb ötlet a forró csoki. Ugyan nem kerestem az alternatívát, de rátaláltam. Éppen azon gondolkodtam, hogy a négy közül melyik süteményt készítsem el (egy, kettő, három, négy), rájöttem, hogy egyiket se, mert ahhoz azért még fejlődnie kell a tudományomnak. :)
És akkor szembejött ezen az oldalon a nyári csokoládéital receptje. A képek tetszetősek, meghozzák a kedvét az embernek, a recepthez le kell tekerni oda, hogy Glaçons chocolat d’été, de én azért magyarul is ideírom, hiszen magyarok vagyunk, vagy nem? :)
Nyári úszó csokijégtáblák (szó szerinti fordításban :D )
4 személyre
Hozzávalók a csokoládé-jégkockákhoz:
- 2dl tej
- 0,5dl víz
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 70g apróra tört „dark” étcsoki
Hozzávalók a vaníliás tejhez:
- 6dl tej
- 1 vanília rúd
- 40g cukor (megmértem, az mifelénk 2 evőkanál)
A csokikockákhoz főzz kakaót a hozzávalókból (a csoki nélkül), vedd le a tűzről, és olvaszd fel benne a csokoládédarabokat. Én azt javaslom, hogy tégy úgy, mintha lisztes dolgot akarnál csomómentesen elkeverni, először csak kevés forró kakaóval olvaszd fel a csokit, aztán mikor már egyenletes, csomómentes, sűrű a massza, úgy higítsd fel szépen lassan. Ha kihűlt, töltsd jégkockatartóba, és tedd a mélyhűtőbe!
A tejitalhoz (nem a tejipari melléktermékre gondolok) öntsd össze a tejet, cukrot, tedd bele a vaníliát a kikapart magokkal együtt, és forrald fel. Tedd félre, ha kihűlt, tedd be a hűtőbe, jót tesz neki, ha ott pihen egy éjszakát.
Tálalásnál a poharakba tedd a csokoládékockákat, öntsd rájuk a vaníliás tejet, a tetejére tehetsz tejszínhabot, csokireszeléket.
Utóirat: ha jó minőségű kakaót, csokit használsz, a tejet a tehén tőgyéből, a vizet a kristálytiszta hegyi forrásból veszed, és jó hűtőd van, akkor gazdag ember vagy és finom lesz az ital. :)
Utolsó kommentek